Piernikowe szaleństwo – czyli jak przygotować świąteczne pierniczki
Na miesiąc przed świętami warto mieć upieczone pierniczkowe ciasteczka. Niestety nie wszystkie przetrwają do świąt – u nas giną one z pudełek w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach 🙂
A ponieważ pieczenie pierników należy do tych ulubieńszych przedświątecznych atrakcji to specjalnie nam to nie przeszkadza.
Nasze pierniczki wykorzystujemy później na małe, aromatyczne podarunki dla najbliższych. Te polukrowane są naprawdę wspaniałym i niepowtarzalnym prezentem.
Polukrowanymi pierniczkami ozdabiamy również choinkę – trzeba tylko pamiętać aby przy wykrawaniu ciastek zrobić w nich dziurkę na wstążkę.
Na początek trzeba przygotować ciasto. Posiadam kilka przepisów na pierniczkowe ciasteczka i z każdego wychodzą smaczne. Wszystko według uznania.
Wykonanie jest również dziecinnie proste. Właściwie w każdym przepisie trzeba połączyć składniki z czego wychodzi mniej lub bardziej gęste ciasto. Tam gdzie w przepisie dodano mąkę pełnoziarnistą żytnią warto przeczekać kilka godzin (albo nawet całą noc) aby ciasto „dojrzało”.
Zabawa zaczyna się dopiero teraz …
Wpierw wybieramy foremki do ciasta a potem wałkujemy i wycinamy, wałkujemy i wycinamy…
Z kilograma mąki wychodzi nam ok. 70 porcji ciastek do pieczenia.
Wszędzie mąka i foremki do wycinania ciastek.
- Przygotuj foremki
- Wałkuj ciasto
- Wykrawanie pierników
- W tych na choinkę zrób dziurki
- Wykrawanie pierników
- Wałkowanie i wykrawanie na zmianę
- Wałkowanie i wykrawanie na zmianę
- Upieczone piernikczki
- Pierniczki przechowuj w pudełkach
Przepis 1:
Składniki:
- ½ kostki margaryny do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie do przyprawy do pierników
- 2 łyżki kakao
- mąka do podsypywania podczas wałkowania,
- margaryna do posmarowania blachy
Dodatkowo przygotuj: miskę, mikser, wałek do ciasta i dużo rożnych foremek do wykrawania ciastek, blacha do pieczenia, pojemnik do przechowywania pierniczków.
Sposób przygotowania:
- Miękką margarynę i resztę składników włóż do miski.
- Połącz je miksując lub zagniatając ręką.
- Ciasto przełóż na stół podsypany mąką i zagniataj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto zwiń w folię i odłóż do lodówki. Tam powinno poleżeć minimum 1 godzinę (ciasto możesz przygotować też wieczorem poprzedniego dnia).
- Schłodzone ciasto podziel na 4 części i każdą z nich wałkuj oddzielnie na 0,5 cm grubość.
- Wycinaj foremkami ciasteczka i ułóż je na wysmarowanej margaryną blasze.
- Ciasteczka pieczemy 8 – 10 minut w temperaturze 180ºC.
- Ciasteczka przechowuj w blaszanym pudełku.
Przepis 2:
Składniki:
- 300 g mąki
- ½ szklanki miodu
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 jajko do smarowania
- 40 migdałów lub orzechów laskowych
- mąka do podsypywania podczas wałkowania
- margaryna do posmarowania blachy
Dodatkowo przygotuj: miskę, wałek do ciasta i dużo rożnych foremek do wykrawania ciastek, blacha do pieczenia, pędzel do smarowania ciastek, pojemnik do przechowywania pierniczków.
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj miód.
- Przesiej mąkę do miski lub na stolnicę, zrób dołek, wlej miód i posiekaj nożem, po czym dodaj cukier, przyprawę, sodę, masło i jajko.
- Zagnieć ciasto energicznie i dość długo – bo inaczej pierniczki nie wyrosną.
- Dobrze wyrobione ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm, wytnij ciasteczka i ułóż na natłuszczonej blasze.
- Posmaruj jajkiem i udekoruj połówką migdała lub orzecha.
- Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180ºC) przez 15 – 20 minut (powinny urosnąć 3-krotnie).
- Upieczone i ostudzone pierniczki przełóż do blaszanego pudełka.
- Ciasteczka po upieczeniu są bardzo twarde i skruszeją po 2 tygodniach.
Przepis 3:
Składniki:
- 250 g miodu
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 jajek
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 ¼ szklanki mąki pszennej (można też dać pół na pół z żytnią)
- 1 białko
- gruby cukier do posypania
- mąka do podsypywania podczas wałkowania,
- margaryna do posmarowania blachy
Rada: ciasto najlepiej zarobić na noc i piec na drugi dzień
Dodatkowo przygotuj: rondelek, miskę, mikser, wałek do ciasta i dużo rożnych foremek do wykrawania ciastek, pędzel do smarowania ciastek, blacha do pieczenia, pojemnik do przechowywania pierniczków.
Sposób przygotowania:
- Połowę cukru rozpuść na karmel.
- Tłuszcz utrzyj z resztą cukru. Dodaj po jednym jajku.
- Dodaj rozpuszczony miód, zimny karmel, przyprawę, mąkę i proszek.
- Ciasto rozwałkuj i wykrój foremką pierniczki.
- Pierniczki posmaruj białkiem i posyp grubym cukrem.
- Piec ok/ 20 minut w temperaturze 180ºC.
- Ciasteczka przechowuj w blaszanym pudełku.
Bajecznie!
Agnieszka