16Lis
2014
0
Pieczenie pierników z dziećmi

Piernikowe szaleństwo – czyli jak przygotować świąteczne pierniczki

Na miesiąc przed świętami warto mieć upieczone pierniczkowe ciasteczka. Niestety nie wszystkie przetrwają do świąt – u nas giną one z pudełek w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach 🙂

A ponieważ pieczenie pierników należy do tych ulubieńszych przedświątecznych atrakcji to specjalnie nam to nie przeszkadza.

Nasze pierniczki wykorzystujemy później na małe, aromatyczne podarunki dla najbliższych. Te polukrowane są naprawdę wspaniałym i niepowtarzalnym prezentem.

Polukrowanymi pierniczkami ozdabiamy również choinkę  – trzeba tylko pamiętać aby przy wykrawaniu ciastek zrobić w nich dziurkę na wstążkę.

Na początek trzeba przygotować ciasto. Posiadam kilka przepisów na pierniczkowe ciasteczka i z każdego wychodzą smaczne. Wszystko według uznania.

Wykonanie jest również dziecinnie proste. Właściwie w każdym przepisie trzeba połączyć składniki z czego wychodzi mniej lub bardziej gęste ciasto. Tam gdzie w przepisie dodano mąkę pełnoziarnistą żytnią warto przeczekać kilka godzin (albo nawet całą noc) aby ciasto „dojrzało”.

Zabawa zaczyna się dopiero teraz …

Wpierw wybieramy foremki do ciasta a potem wałkujemy i wycinamy, wałkujemy i wycinamy…

Z kilograma mąki wychodzi nam ok. 70 porcji ciastek do pieczenia.

Wszędzie mąka i foremki do wycinania ciastek.

 

Przepis 1:

Składniki:

  • ½ kostki margaryny do pieczenia
  •  3 szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie do przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • mąka do podsypywania podczas wałkowania,
  • margaryna do posmarowania blachy

Dodatkowo przygotuj: miskę, mikser, wałek do ciasta i dużo rożnych foremek do wykrawania ciastek, blacha do pieczenia, pojemnik do przechowywania pierniczków.

Sposób przygotowania:

  1. Miękką margarynę i resztę składników włóż do miski.
  2. Połącz je miksując lub zagniatając ręką.
  3. Ciasto przełóż na stół podsypany mąką i zagniataj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Ciasto zwiń w folię i odłóż do lodówki. Tam powinno poleżeć minimum 1 godzinę (ciasto możesz przygotować też wieczorem poprzedniego dnia).
  5. Schłodzone ciasto podziel na 4 części i każdą z nich wałkuj oddzielnie na 0,5 cm grubość.
  6. Wycinaj foremkami ciasteczka i ułóż je na wysmarowanej margaryną blasze.
  7. Ciasteczka pieczemy 8 – 10 minut w temperaturze 180ºC.
  8. Ciasteczka przechowuj w blaszanym pudełku.

 

Przepis 2:

Składniki:

  • 300 g mąki
  • ½ szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 jajko do smarowania
  • 40 migdałów lub orzechów laskowych
  • mąka do podsypywania podczas wałkowania
  • margaryna do posmarowania blachy

Dodatkowo przygotuj: miskę, wałek do ciasta i dużo rożnych foremek do wykrawania ciastek, blacha do pieczenia, pędzel do smarowania ciastek, pojemnik do przechowywania pierniczków.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj miód.
  2. Przesiej mąkę do miski lub na stolnicę, zrób dołek, wlej miód i posiekaj nożem, po czym dodaj cukier, przyprawę, sodę, masło i jajko.
  3. Zagnieć ciasto energicznie i dość długo – bo inaczej pierniczki nie wyrosną.
  4. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm, wytnij ciasteczka i ułóż na natłuszczonej blasze.
  5. Posmaruj jajkiem i udekoruj połówką migdała lub orzecha.
  6. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180ºC) przez 15 – 20 minut (powinny urosnąć 3-krotnie).
  7. Upieczone i ostudzone pierniczki przełóż do blaszanego pudełka.
  8. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo twarde i skruszeją po 2 tygodniach.

 

Przepis 3:

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 ¼ szklanki mąki pszennej (można też dać pół na pół z żytnią)
  • 1 białko
  • gruby cukier do posypania
  • mąka do podsypywania podczas wałkowania,
  • margaryna do posmarowania blachy

Rada: ciasto najlepiej zarobić na noc i piec na drugi dzień

Dodatkowo przygotuj: rondelek, miskę, mikser, wałek do ciasta i dużo rożnych foremek do wykrawania ciastek, pędzel do smarowania ciastek, blacha do pieczenia, pojemnik do przechowywania pierniczków.

Sposób przygotowania:

  1. Połowę cukru rozpuść na karmel.
  2. Tłuszcz utrzyj z resztą cukru. Dodaj po jednym jajku.
  3. Dodaj rozpuszczony miód, zimny karmel, przyprawę, mąkę i proszek.
  4. Ciasto rozwałkuj i wykrój foremką pierniczki.
  5. Pierniczki posmaruj białkiem i posyp grubym cukrem.
  6. Piec ok/ 20 minut w temperaturze 180ºC.
  7. Ciasteczka przechowuj w blaszanym pudełku.

Bajecznie!

Agnieszka